Dieta mamy karmiącej piersią. Co jeść, a czego unikać?

+ przykładowy jadłospis

Dieta mamy karmiącej piersią. Co jeść, a czego unikać?

+ przykładowy jadłospis

Dieta kobiety po porodzie powinna być odpowiednio zbilansowana, a przede wszystkim urozmaicona.

W pierwszych dniach po porodzie powinna zawierać przede wszystkim produkty zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego tj. kasze, pieczywo pełnoziarniste oraz produkty zawierające duże ilości pełnowartościowego białka np. chude mięso.

Produkty o wysokiej zawartości błonnika zapobiegają zaparciom i regulują prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ich odpowiednia podaż jest szczególnie istotna dla kobiet mających tendencję do występowania zaparć.

W diecie mamy nie powinno zabraknąć dobrej jakości tłustych ryb, będących doskonałym źródłem kwasów omega-3. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego malucha, a także wspomagają budowanie odporności u dziecka (więcej informacji znajdziesz tutaj).

Każdy posiłek powinien zawierać dużą ilość owoców lub warzyw, które są źródłem witamin oraz składników mineralnych. Należy jednak zwrócić uwagę, by ograniczyć produkty ciężkostrawne tj. kapusta, groch, fasola, by ograniczyć niekorzystne skutki ich spożywania (wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości po posiłku) u mamy i dziecka.

Odpowiednia dieta jest istotna z punktu widzenia produkcji pokarmu. Główym źródłem energetycznym powinny być węglowodany stanowiące od 45 do 60% dostarczanych makroskładników.

Białko powinno stanowić do 25%. Jego spożycie nie ma wpływu na ilość białka w pokarmie. Do najlepszych źródeł należy zaliczyć: nabiał, drób, ryby.

Ilość tłuszczy w diecie mamy nie ma dużego wpływu na ich ilość w produkowanym pokarmie, natomiast rodzaj spożywanych tłuszczy ma duże znaczenie na skład kwasów tłuszczowych w mleku. Do zalecanych źródeł kwasów tłuszczowych należy zaliczyć: tłuste ryby morskie, dobrej jakości oleje roślinne oraz orzechy (głównie orzechy włoskie).

Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie nawodnienie. Dzienna produkcja mleka wynosi około 750 ml, stąd też należy zwiększyć podaż płynów co najmniej o 800-1000 ml. Dzienna ilość spożywanych płynów powinna oscylować w granicach 2,5-3 litrów.

Dieta mamy karmiącej – najważniejsze zasady:

powrót do oferty


Powrót do listy artykułów


Opracowanie: Anna Kobielska – magister farmacji, dietetyk i instruktor fitness. Swoje wielokierunkowe wykształcenie zawdzięcza udziałom w licznych kursach, szkoleniach i webinarach.

Konsultacja merytoryczna dr n.med. Lucyna Kobielska